top of page

Kalsiyum

Kalsiyum

Nedir? 

Alkali özelliği olan kalsiyum, vücut ağırlığının %1-2’sini oluşturur ve vücutta en çok bulunan mineraldir. Erişkinlerde insan vücudunda yaklaşık 1000 gr (1 kg) kalsiyum bulunmaktadır. Vücutta bulunan kalsiyumun %99’u kemiklerde depolanmış şekilde bulunurken, %1’inden azı (yaklaşık 10 gr) kemik dışında bulunmaktadır. Kemik dışı kalsiyum hücrelerin içinde ve hücrelerin dışında bulunur.

Hücre içi ve hücre dışı alanda dolaşan kalsiyumun %50’si serbest (iyonize, herhangi bir maddeye bağlı olmayan), %40’ı proteinlere (%90’ı albümine bağlanır), %10’u fosfat, karbonat, sitrat, laktat, sülfat (tüm bunlar anyon denilen maddelerdendir) gibi maddelere bağlıdır.

Ne İçin Kullanılır?

Kemik sağlığı için gerekli olan en önemli besinlerden biri olan kalsiyum vücutta kemiklerin güçlü yapısını korumak ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için ihtiyaç duyulan bir mineraldir.Yetersiz alım veya zayıf bağırsak emiliminden kaynaklanan kronik kalsiyum eksikliği, azalan kemik kütlesinin ve osteoporozun birkaç önemli nedeninden biridir [1].

Kandaki serbest kalsiyum, parathormon ve D vitamini’nin kemik, böbrek ve ince bağırsaklar üzerine etkisiyle normal sınırlar içinde tutulur. Kan serbest kalsiyum düzeyi düştüğünde paratiroid hücrelerindeki kalsiyuma duyarlı reseptörlerin aktivitesi azalır ve paratiroid bezlerinden parathormon (PTH) salgısı artar. Parathormon kemikten parathormon reseptörleri (PTHR) yoluyla kalsiyum ve fosfor salınımına neden olur. 

Ayrıca PTH böbrekte D vitamini metabolizmasında önemli rolü olan 1α-hidroksilaz aktivitesini uyarır. Bu enzim D vitamininin 25 hidroksi vitamin D3 formunun aktif formu olan 1,25 hidroksi vitamin D3 (1,25-OHvitD3) (kalsitriol)’e dönüştürülmesini artırır. Kalsitriol (aktif D vitamini) vitamin D reseptörleri aracılığı ile kalsiyum ve fosforun ince bağırsaktan emilimini, kemikten kalsiyum ve fosfor salınımını artırır. Ayrıca böbrekte parathormonun kalsiyum emilimi ve fosfor salınımı üzerine etkisini artırır.

Paratiroid hormonu, her ne kadar böbreklerden kalsiyum atılımını yavaşlatsa ve bağırsaklardaki kalsiyum emilimini arttırsa da, esas itibarıyla kemiği yıkan hücrelerin aktivitelerini arttırarak serumdaki kalsiyum miktarını yükseltmektedir. Östrojen eksikliği, kemiği yıkan hücreleri paratiroid hormonuna daha duyarlı kılarak kemik yıkımını arttırmakta, dolaysıyla kandaki kalsiyum oranı yükselmektedir. 

Epidemiyolojik çalışmalar, kalsiyum alımının kolorektal kanserden koruyucu bir rol oynadığını göstermektedir [2]. İyi tasarlanmış, çift kör, plasebo kontrollü iki çalışmanın Cochrane incelemesinde, yaklaşık 4 yıl boyunca günde 1.200 mg elemental kalsiyum almanın, bazılarında daha önce adenom bulunan katılımcılarda yeni kolorektal adenom görülme sıklığının %26 oranında azalmasına neden olduğu bulunmuştur [3]. 



Lütfen aşağıda referans verilen bilimsel araştırmaların yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Rapor edilen sonuçlar her zaman tüm müşterilerimizde ortaya çıkmayabilir. Bilgiler sağlık uzmanınızdan alacağınız tavsiyelerin yerine geçmemelidir. Bu bilgiler belirli bir ürünü tavsiye etmek veya onaylamak için okunmamalıdır.

Bu ürünün herhangi bir hastalığı teşhis etmesi, tedavi etmesi veya önlemesi amaçlanmamıştır.  Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için doktorunuzun veya başka bir nitelikli sağlık uzmanının tavsiyesine başvurmalısınız.

Bu İçeriğin Kullanıldığı Ürünlerimiz:

Stoporoz



Daha Fazla Bilgi Edinmek İster Misiniz?

 

Kurucumuz ile Araştırma ve Geliştirme Ekibimiz en iyi bilimsel araştırmalardan bazılarını seçti:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30889814/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31680267/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37240331/




bottom of page