Probiyotik Karışımı
Günümüzde bağırsaklardaki probiyotik dengenin bozulmasına neden olan birçok faktör vardır. Gıdalardaki koruyucu katkı maddelerinin kontrol dışı kullanımı, çevresel toksinler ve yanlış beslenme biçimleri gibi olumsuz faktörler bağırsaklardaki probiyotik dengenin bozulmasına neden olabilir.
Genel sağlığın desteklenmesi ve belirli rahatsızlıkların iyileştirilmesi amacıyla probiyotik desteklerin alınması gerekmektedir.
Probiyotik desteklerden maksimum tedavi etkisi elde etmek için probiyotikler, insan kaynaklı olmalı, mide asidi ve safra tuzuna dirençli olmalı ve bağırsak hücre epiteline tutunarak sindirim sisteminde canlılığını sürdürebilmelidir.
İyi bir probiyotikte olabildiğince fazla çeşitte yararlı bakteri bulunmalıdır.
Lactobacillus acidophilus
Önemli bir insan bağırsak probiyotiği olan Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus), asit ve safra tuzlarına karşı iyi direnci nedeniyle gastrointestinal sistemin zorlu ortamında hayatta kalma ve çoğalma potansiyeline sahiptir [1].
Güçlü antienflamatuar aktivitesi ile L. acidophilus, bağırsak florasını olumlu yönde düzenleyerek patojenlerin büyümesini engeller [2].
Bağırsak florası dengesinin düzenlenmesi, bağışıklığın arttırılması, yaşlanmayı geciktirici ve kanser önleyici etkiler ve kolesterolün azaltılmasına destek dahil olmak üzere birçok etkisi vardır [3, 4].
Lactobacillus plantarum
L. plantarum, bağırsak sağlığı, metabolik bozukluklar ve beyin sağlığı üzerinde çeşitli faydalı etkileri olan bir probiyotiktir. Yapılan çalışmalarda inflamatuar bağırsak hastalıkları, metabolik sendromlar, dislipidemi, hiperkolesteromi, obezite ve diyabet gibi bağırsak bozukluklarındaki yararlı işlevlerine ve psikolojik bozuklukları içeren beyin sağlığı yönlerine vurgu yapılmaktadır [5].
Lactobacillus rhamnosus
Yapılan çalışmalar, L. rhamnosus’un bağırsak mikrobiyotasında kolonize olarak çeşitli ishal türlerinin önlenmesi ve hafifletilmesi ile tekrarlayan Clostridium difficile kolitinin tedavisi gibi faydaları olduğunu göstermektedir [6].
Yenidoğan ve çocukların bağırsak mikrobiyotasında başarılı şekilde kolonize olmayı başaran bu probiyotik çeşidi, gastrointestinal enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltmada, mide-bağırsak enfeksiyonları ve ishalin önlenmesi ve tedavisinde, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) hastaları başta olmak üzere karın ağrısıyla ilişkili bozuklukları olan çocuklarda ağrı sıklığını ve yoğunluğunu azaltmada etkili olabilir [7, 8, 9].
Bağırsak mikrobiyatasındaki faydalı etkilerinin yanında L. rhamnosus’un yoğurt, süt ve pastillerde çürük oluşumuyla ilişkili bir bakteri olan Streptococcus mutans'ın ağız yoluyla alınan sayımlarını azaltma ve çürük gelişimini azaltma, alerjik hastalıklar ve egzama riskini önleme gibi birçok etkisi vardır [10, 11].
Lactobacillus bulgaricus
Probiyotikler üzerine yapılan analizler, L. bulgaricus’un Crohn hastalığı da dahil olmak üzere tüm inflamatuar bağırsak hastalığı formlarının tedavisinde faydalı olduğunu göstermiştir [12].
L. bulgaricus, kabızlık tedavisinde ve antibiyotik kullanımı ile ilişkili ishalin önlenmesi ve tedavisinde etkilidir [13, 14].
Lactobacillus paracasei
L. paracasei, bağırsak miktobiyotasının iyileşmesi üzerindeki olumlu etkileri ile birlikte kanda aşırı ürik asit varlığı ile oluşan ve kronik böbrek hastalığı ve gut riskini arttıran hiperürisemiyi iyileştirir ve bağırsak mikrobiyotasının yeniden düzenlenmesine yardımcı olur [15].
Bağışıklık tepkisini yeniden düzenleyerek ve bağırsak mikrobiyotasını modüle ederek atopik dermatiti hafifletir [16].
Bifidobacterium longum ile kombine kullanımda irritabl bağırsak sendromunun (IBS) gastrointestinal semptomlarını ve psikiyatrik komorbiditelerini hafifletebilir [17].
Lactobacillus brevis
L. brevis, daha iyi sindirim, gelişmiş bağışıklık sistemi fonksiyonu, azaltılmış enflamasyon ve iyileştirilmiş kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.
Bağırsak mikrobiyotasını stabilize ederek patojenik bakterilerin büyümesini engeller ve bağırsak iltihabına karşı koruyucu etki gösterir [18].