top of page

Bağırsak Duvarı

Güncelleme tarihi: 2 Şub


Bağırsak Duvarının  Fonksiyonları;

  • Öncelikle besinlerin sindirimi ve emilimi sağlamak,

  • Sindirilmemiş besinlerle, iyi ve kötü organizmalarla bağışıklık sisteminin temasını engellemek için kalkan olmak,

  • Vücudun kan dolaşımındaki atıkları boşaltmaktır




Sağlıklı kişilerde bağırsak mukozasını örten kalın faydalı bakteri katmanının bağırsak sağlığını koruduğunu göstermiştir. Bağırsaktaki faydalı bakteriler hasar görmüşse görevlerini yerine getiremeyen bağırsak florası yüzünden bağırsak duvarı her türlü saldırıya açıktır.

Bağırsak duvarı boyunca kıvrık alanlar mikroorganizmaların ikamet ettiği esas konutlardır. Bağırsak duvarı mikroorganizmalara  yiyecek ve konaklama imkanı verir onlarda ağır iş yükü altına girerek bize karşılığını öderler. Bağırsaklar  bu bakterilerle doludur  ve sağlıklı bir bağırsakta tüm vücuttaki hücrelerden daha fazla ve farklı özelliği olan yararlı bakteriler vardır. Tüm bu bakteriler bir araya geldiğinde 700 gram ila 2.5 kg ağırlığında  olabilirler. Yararlı bakteri topluluğu yani bağırsak florası sindirim sisteminin bakıcısıdır.

Deri, akciğer ve sindirim kanalı dış dünyayla fiziksel temas kurar. Yemek ve içecekler bağırsak duvarı tarafından emilene kadar hala vücudun dışındadır. Deri, akciğerler ve sindirim kanalı vücudun içindekiler ile dışındakiler arasında çizgi oluşturur. Bu üç organ arasında en büyük ve işlek olan sindirim kanalı sürekli olarak yabancı maddelerle ve yabancı organizmalarla temas halinde olduğundan bağırsak duvarı da benzersizdir. Bağırsak duvarı vücut için yararlı olan her şeyin emilimini yapacak biçimde tasarlanmıştır.

Bağırsak florası ve bağırsak duvarının bozulmaları dünyadaki milyonlarca insan için hastalıkların başlangıcıdır.

Sağlıklı bağırsak florası pek çok toksik maddeyi, ağır metallerle diğer zehirleri  etkisiz hale getirir. Yararlı bakterilerin hücre duvarları pek çok kanserojen maddeyi emerek etkisiz hale getirirler.

Bağırsak duvarının bozulmasına neden olan bir çok sebep vardır. Bağırsak duvarı hücreleri fırsatçı organizmalar yüzünden hasar aldıklarında ya da hücreler bölünerek çoğalmadığı ve hasarlı hücrelerin yerine yenisi konulmadığında bağırsak duvarında delikler oluşur.

Bağırsak duvarı yıkıldığında gıda emilim kabiliyeti de azalır. Emilimin  bozulması nedeniyle vücudun önemli sistemlerinin işlevleri yavaşlaması ve  vücudun kan dolaşımındaki atıkları boşaltma yeteneği engellenmesi sonucu toksik birikime neden olur.

Görevini yerine getiremeyen bağırsak florası yüzünden bağırsak duvarı sadece savunmasız değil aynı zamanda gıdasızda kalır. Normal bağırsak florası sindirim yolunu kaplayan hücreler için temel enerji ve besin kaynağıdır. Bağırsak epitelinde yaşayan yararlı bakteriler gelen yiyecekleri sindirir ve onları bağırsak astarı için besleyici maddeler haline getirirler. Bağırsak florası hasar gördüğünde bağırsağın sindirim ve emilim kabiliyeti olumsuz etkilenerek beslenme yetersizliğine neden olur.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page